نوع مقاله : علمی - پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
2 استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
3 دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده الهیات، دانشگاه میبد، ایران
4 استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
چکیده
تازه های تحقیق
نتایج تحقیق
تحول در سبک زندگی با رویکرد اسلامی مبتنی بر ویرایش در لایه ظاهری زندگی با فعالسازی و غیر فعالسازی برخی فعالیتها در مقاطع خاص میباشد. سبک زندگی، وقتی مطلوب و متناسب با ارزشهای اسلامی است که فرد به تمام روابط سه گانه (ارتباط با خدا، خود و دیگران) توجه داشته باشد و اهمیت هر یک از این تعاملات را در چارچوبی که دستورات اسلامی مشخص کردهاند، مدنظر داشته باشد.
در این مقاله تلاش شد با استفاده از روش «معناشناسی» و تکنیک کشف «روابط معنایی»، به تحلیل و تبیین روابط معنایی چند واژه کلیدی قرآن کریم برای دستیابی به الگوی سبک زندگی انسان بهویژه در طول شب پرداخته شود. به همین منظور پس از ارائه تعریف واژگان زندگی و سبک زندگی، به معرفی روش معناشناسی پرداخته و ضرورت و چگونگی استفاده از روش «روابط معنایی» برای دستیابی به مفاهیم و مؤلفههای بنیادین را تبیین کردیم.
در فرایند اجرای روش برای دستیابی به هدف تحقیق، به معناشناسی واژگان «لیل» و «سکینه» در قرآن کریم پرداخته شد و تلاش گردید فراتر از محتوای خاص این واژگان، روابط معنایی آنها با یکدیگر بررسی شود. در نهایت یافتههای تحقیق بیانگر آن بودند که سه واژه کلیدی به عنوان رابط معنایی این دو واژه قرآنی، نقش پررنگی بازی میکنند که عبارتند از: «عبادت»، «استراحت» و «ازدواج».
بررسی دقیق آیاتی که بیانگر روابط معنایی فوق الذکر بودند، نشان داد که مجموعه این سه واژه در واقع بیانگر روابط انسان در سه حوزه رابطه با خدا، رابطه با خود و رابطه با دیگران است، لذا به همین دلیل کل یافتههای تحقیق را در این سه حوزه تقسیم کرده و به تبیین ماهیت و چیستی واژگان رابط معنایی در این سه حوزه پرداختیم.
در حوزه رابطه انسانها با خدا، مهمترین کلیدواژه مطرح «عبادت» است که با زیرشاخههای «نماز خواندن»، «تسبیح گفتن» و «قرائت قرآن» در آیات مختلف بیان شده و کارکرد همه آنها ایجاد آرامش و سکینه دانسته شده است.
در حوزه رابطه انسانها با خود، مهمترین کلیدواژه مطرح «استراحت» است که با زیرشاخههای «خوابیدن»، «مطالعه کردن»، «تفکر کردن» در آیات مختلف بیان شده و کارکرد همه آنها ایجاد آرامش و سکینه دانسته شده است.
در حوزه رابطه انسانها با دیگران، مهمترین کلیدواژه مطرح «ازدواج» است که با زیرشاخه های «نکاح»، «حضور در خانواده و گفتگو با دیگران»، «ارضای نیازهای جنسی» در آیات مختلف بیان شده و کارکرد همه آنها ایجاد آرامش و سکینه دانسته شده است.
توجه به مؤلفههای معنایی و آنچه به عنوان نتیجه تحلیل روابط معنایی واژگان لیل و سکینه در قرآن کریم به دست آمده، میتواند الگویی برای سبک زندگی اسلامی در جوامع انسانی باشد.
کلیدواژهها
موضوعات