نوع مقاله : علمی - پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران.
2 دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان
چکیده
درگیریهای منطقهای و قومی و مذهبی، وحدت میان کشورهای اسلامی را نشانه گرفته و واگرایی در روابط میان کشورهای اسلامی را سبب شده است. این در حالی است که از منظر قرآن کریم، موضوع «اخوت» از مسائل ضروری در میان امت اسلامی به شمار آمده و نظام معارف اسلامی نه تنها نسبت به همگرایی بین مسلمانان، بلکه نسبت به همگرایی ایشان با سایر ملل جهان نیز تاکید بسیار ورزیده است. این پژوهش ضمن بررسی سبب نزول، تفسیر و سیاق آیه نهم سوره مبارکه «حجرات» و دیگر آیات مرتبط با این موضوع، به تبیین راهکارهای پیشنهادی قرآن کریم در اینباره پرداخته است. حاصل پژوهش اینکه از منظر قرآن کریم روابط مسلمانان با همگان بر توصیه به احسان، قسط و عدالت بنا نهاده شده است. البته در روابط اجتماعی مسلمانان با یکدیگر افزون بر نکات پیش گفته بر موضوع اخوت نیز تاکید ویژه گردیده است.
تازه های تحقیق
نتایج تحقیق
برنامه هدفمند دشمنان اسلام برای ایجاد اختلافات متعدد قومی و فرقهای و مذهبی از یکسو و ناآگاهی و غفلت برخی از سران و سیاستمداران کشورهای اسلامی نسبت به این توطئهها، شرایط کنونی جهان اسلام را در وضعیتی نابهنجار قرارداده است. بررسیها نشان میدهد که موضع قرآن کریم در مواجهه با اختلاف و درگیری گروههای مسلمان موضعی خنثی و بی اعتنا نیست بلکه به سایر مسلمانان فرمان میدهد که در چنین شرایطی وارد عمل شده و به ایجاد صلح بین دو گروه درگیر مبادرت ورزند.
قرآن کریم برای حل اختلاف گروههای درگیر به این میزان بسنده نکرده و برقراری صلح را بر پایه معیارهایی همچون تقوی، عدالت و اخوت توصیه میکند. این در حالی است که پرچم صلح جهانی در دست کسانی است که دقیقا برخلاف آموزههای اسلام عمل کرده و نه تنها به آغاز و تداوم درگیری به ویژه میان مسلمانان دامن میزنند بلکه به نام حل اختلاف و برقراری صلح و آشتی، عدالت را زیرپا گذاشته، از تجاوز به حریم گروههای ضعیف ابایی ندارند.
پژوهش حاضر نشان داد که برخلاف تبلیغات سوء علیه اسلام و قرآن، آیین جاویدان مسلمانان به جنگ ستیزی و صلح طلبی فرمان میدهد و ظلم و تعدی را حتی به غیرمسلمانان جواز نمیدهد.
کلیدواژهها
موضوعات